28. rujna 2019.

Potpisan ugovor za led rasvjetu u vrijednosti gotovo 17 milijuna kuna

Zamjenom postojeće rasvjete LED rasvjetom smanjit će se emisija ugljičnog dioksida i to za 398,42 tona godišnje. Financiranje ugovora je putem ESCO modela što znači da se nova rasvjeta plaća iz ušteda koja će se ostvariti na računu za opskrbu električnom energijom i troškovima održavanja. Ugovor je sklopljen na razdoblje od 10 godina, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 16.808.750,00 kuna. Potpisivanju je prisustvovala i Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika.

Gradonačelnik Dumbović je ovom prigodom naglasio kako je ovo za grad Petrinju velika stvar, te dodao: „Želimo biti grad dobre energije, pozitivne, ali i ekološke energije i standarda koji bi mogli donijeti gradu uštedu. Nadam se da ćemo jednim zajedničkim radom dati kvalitetan doprinos koji i naši građani očekuju od ovog projekta koji je izuzetno važan. Želim da ove radove nadziremo na način da imamo korektne odnose, komunikaciju kroz ovaj period. Priključujemo se ostalim gradovima koji imaju odgovornost energije, a znamo da sama energija je ta s kojom radimo. Za sve ostalo vezat ćemo se u ugovorima i mislim da nema razloga da ne idemo odmah poslije ovog formalnog dijela potpisivanja raditi što prije kako bi građani Petrinje dobili LED rasvjetu u iznosu od 13 milijuna kuna bez PDV-a te da će svih tih 4 602 svjetiljka zasjati u određenom vremenu i mogu reći u onim intervalima kako ćemo to napraviti u hodogramu.“ – zaključio je gradonačelnik.

Zoran Samardžić, direktor tvrtke Elos d.o.o. iz Solina istaknuo je kako je ovim ugovorom predviđena zamjena cjelokupne javne rasvjete u gradu Petrinji, te dodao: „Ono što je dosta bitno jest da se i kroz vaš projekt kojim ste krenuli u postupak javne nabave vodilo računa i o zakonu i zaštiti svjetlosnih onečišćenja koji je donesen 7. veljače 2019. godine u Hrvatskom saboru, a stupa na snagu 1. ožujka 2019., gdje vrijedi osvjetljenje u temperaturi u boji od 3000K, s te strane apsolutno sve zakonske norme Grad Petrinja ovim projektom dobiva i ispunjava. Ono što je isto tako veliki benefit jest da će rasvjeta na sasvim drugačiji način doprinijeti osvjetljenju samih prometnica, sigurnosti na cestama, to je nešto što će stvarno građanima mnogo značiti. Rok izvedbe ugovora je četiri mjeseca od današnjega potpisa. Dva mjeseca od postavljanja rasvjetnih tijela vidjeti će se učinkovitost štedljivosti na računima HEP-a i zbog toga smo ovdje.“- rekao je Samardžić.

 

Obratite nam se s povjerenjem

Kontaktiraj nas