1. lipnja 2020.

Ugovor o pružanju energetske usluge u uštedi električne energije u javnoj rasvjeti Grada Osijeka

Ugovor o pružanju energetske usluge u uštedi električne energije u javnoj rasvjeti Grada Osijeka

Sklopljen je ugovor energetske usluge prema ESCO modelu s Gradom Osijekom s ciljem smanjenja potrošnje električne energije. Više od 11 000 postojećih zastarjelih i neučinkovitih, te neekoloških rasvjetnih tijela zamijenit će se novim, modernim, štedljivim i ekološkim LED rasvjetnim tijelima. Tvrtka Elos je odabrana kao najpovoljniji izvođač na projektu rekonstrukcije javne rasvjete u Gradu Osijeku. To je najveći ugovor takve vrste sklopljen u Republici Hrvatskoj. Realizacija samih radova, odnosno zamjena više od 11 000 rasvjetnih tijela na području Grada Osijeka trajat će oko godinu dana počevši od dana potpisivanja ugovora. Od toga je oko 2000 dekorativnih svjetiljki, 14 dekorativnih LED starogradskih ferala, preko 8000 cestovnih svjetiljki te preko 700 LED visećih cestovnih svjetiljki. Glavnim projektom mora biti obrađena implementacija sustava nadzora, upravljanja, regulacije, mjerenja i verifikacije ušteda na građevinama javne rasvjete.

Grad Osijek će zamjenom postojećih rješenja u javnoj rasvjeti smanjiti potrošnju električne energije primjenom novih učinkovitih svjetiljki na bazi LED tehnologije. Procijenjena vrijednost nabave je oko 31.400.000 kuna. Nakon provedene zamjene ušteda energije bit će veća od 7.483.115,00 kWh godišnje u odnosu na prijašnje stanje javne rasvjete u Osijeku. Cjelokupan investicija prema ESCO modelu će se platiti na temelju ostvarenih ušteda za električnu energiju i uštedama na održavanju, a ne potencijalnim zaduženjima grada.

Ovaj projekt uključuje kompletnu demontažu postojećih i kompletnu montažu novih rasvjetnih tijela na području čitavog grada, svih gradskih četvrti i mjesnih odbora gdje nije postavljena LED rasvjeta. Ovo je za Osijek prvi korak ka ostvarivanju projekta pametnog grada (smart city) koji će još dodatno ostvarivati uštede. Nadalje je navedeno da Grad Osijek godišnje na električnu energiju za javnu rasvjetu troši cca. 6 milijuna kuna, te da bi ovim projektom taj trošak mogao biti smanjen i do 80%, odnosno na 20% sadašnje potrošnje. S tim ostvarenim uštedama moguće će biti izgraditi i novu rasvjetu tamo gdje trenutno ne postoji.

Sustav za upravljanje je Philips CityTouch od proizvođača Signify. To je moderni sustav upravljanja baziran na GPRS komunikaciji visoke otpornosti na interferencije. Ima jednostavan internetski pristup, automatsku nadogradnju, osiguranje i pohranu podataka. CityTouch sustav ima mogućnost izravnog upravljanja svjetiljkama ili grupama svjetiljki u smislu regulacije svjetlosnog toka, energetski nadzor potrošnje po svjetiljci, ulici ili cijelom gradu. Sustav ima automatsko povezivanje poruka o kvarovima s lokacijom svjetiljki na mapi, što omogućuje jasno označavanje točaka kvarova te automatsko svakodnevno prilagođavanje izlascima i zalascima sunca na osnovu GPS lokacije svjetiljke.

Obratite nam se s povjerenjem

Kontaktiraj nas